top of page

25.03.2024

«Я маю жити заради дітей… Мені нема куди йти»

Олена завжди мріяла мати велику і дружну сім’ю. Більше десяти років вона перебувала в стосунках, в яких було насильство. Однак, терпіла заради дітей. «Я все терпіла, бо хотіла, щоб у моїх трьох дітей був батько, всіляко намагалася зберегти наш шлюб. Він став піднімати на мене руку, виганяти з дому, а мені нікуди йти з дітьми, я плачу і благаю не виганяти нас на вулицю», - ділиться пані Олена. Жінка зрозуміла, що так далі не може тривати, коли чоловік черговий раз погрожував фізичної розправою та вигнав її з дітьми з дому.

Про спеціалізовану службу підтримки постраждалих осіб від домашнього насильства в м. Хуст пані Оксана дізналася від знайомих. Вона зателефонувала фахівцям бригади соціально-психологічної допомоги, які екстреному порядку забезпечили перебування в кризовій кімнаті та викликали поліцію.

«Кімната кризового реагування – безпечне місце перебування постраждалих осіб від домашнього насильства. Це тимчасовий притулок для жінок, дітей і чоловіків, які зазнали домашнього або ґендерно зумовленого насильства. Аби потрапити до кризової кімнати, необхідно звернутися до соціальних служб, мобільної бригади або правоохоронних органів.

Адреси не розголошуються з безпеки постраждалих від насильства», - наголошує фахівчиня мобільної бригади м.Хуст. Зважаючи на високий рівень небезпеки, на основі оцінки ризиків, поліція, в свою чергу, прийняла рішення про винесення термінового заборонного припису.

  «Діти були також свідками вчинення домашнього насильства – відповідно є постраждалими особами і мають право на захист. При винесенні термінового заборонного припису важливо вносити в нього і дані про дітей, які постраждали від насильства або стали свідками його вчинення. Тоді права дітей будуть захищені»,- додає фахівчиня бригади.

Наразі судом вирішується питання щодо притягнення кривдника до адміністративної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї. Постраждала від насильства вже не перебуває у кризовій кімнаті, але, все одно, надалі отримуватиме послуги у Денному центрі соціально-психологічної допомоги. Якщо ви постраждали від домашнього насильства і потребуєте допомоги, то звертайтесь до фахівців мобільної бригади соціально-психологічної допомоги м. Хуст.

Нам важливо, щоб якомога більше людей, які зазнали насильства, знали, що їм є куди звернутися і де отримати підтримку фахівців.

Мобільні бригади працюють за підтримки Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine, у координації з Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції через імплементаціїного партнера Громадський Рух «Віра, Надія, Любов». Послуги мобільної бригади надаються завдяки фінансовій підтримці урядів США ( Бюро гуманітарної допомоги USAID), Канади, Норвегії, Швеції, Великої Британії, Фінляндії, Данії та Гуманітарного Фонду для України (UHF).


bottom of page